Analys: Fem snabba från omgång 15. (MFF - DIF)

Förlusten mot Djurgården slog hårt mot de himmelsblåa i tabellen, och tog ifrån MFF serieledningen - i alla fall för tillfället. Vad kan vi ta med oss från bortaförlusten? Finns det något positivt i det svåra?

Konstgräsmatta.
De himmelsblåa led en svår förlust mot Djurgården under måndagens match.


skribent: Nils Borné, mffbloggen.se


1. Statistiken på konstgräs.

Det är ingen undangömd hemlighet att MFF inte klarar plastmattor. 

Konstgräsplanen slog oss ut ur Svenska cupen, och nu har den tagit ifrån oss serieledningen. Oavsett diverse argument kring internationella regelverk och kvalitetsstandarder, så är det ett faktum att Malmö-spelarna måste bli bättre på att spela på konstgräs för att ta hem guldet i år. 

Ett riktigt bra lag ska kunna anpassa sig till de bortaplaner man spelar på, oavsett kvalité eller material. Och för att MFF ska lyckas ta sig till toppen med lite mera marginal än ett ynka poäng, så är det dags för laget att börja träna.

2. Otto Rosengren - en värdig första start?

Malmös nyförvärv från Mjällby gjorde sin efterlängtade debut i startelvan mot Djurgården under måndagens 0-2-förlust. Förvärvet var en storvärvning som satte spår i svensk sportmedia, som målade upp Rosengren som en mer offensiv ersättare till Hugo Larsson. 

Så hur var Rosengrens första match från start? 

Ja du, bättre spelarinsatser har man väl ändå sett förut. Men Otto Rosengren var nog långt ifrån den minst värdiga spelaren på plan, baserat på individuella insatser. Trots det, så skär det ändå lite att se ett dyrt nyförvärv av hög profil göra stora misstag i viktiga situationer. 

Om man ska försöka blicka mot det positiva, så kan man tycka att Rosengren var rätt så aktiv i (den ofta alldeles för långsamma) uppbyggnadsfasen av anfallsspelet. Han var heller inte rädd för att ta de mentala duellerna med motståndarna vid frisparkar eller kort. 

Rosengren har en stor roll att fylla i laget efter Hugo Larssons försäljning till tyska Bundesliga. Frågan är om den unge talangen kan försvara sin startposition i ett mittfält som blir allt mer konkurrenstungt. Här tror jag att Rydström får en hel del att arbeta med. 

3. Pontus Jansson - svår återkomst?

Svensk fotbollsmedia spenderade många månader på att bygga hype för Pontus Janssons hemkomst. Det är svårt att tro att journalisterna hade förväntat sig denna flopp av laget till säsongsåterstart. 

Pontus Jansson stod för flera bra aktioner under matchen, och är även ibland ett hot i motståndarboxen. Det råder ingen tvekan om att "Ponnes" hemvändning är mycket positiv för laget. Men lagets försvar kan inte enbart byggas kring en man. 

Men med Derek Cornelius tillbaka i spel så är det möjligt att försvaret blir mer stabilt i framtida matcher. Cornelius har varit en viktig byggkloss för Rydström under hela första delen av säsongen, och en backlinje med Jansson och Cornelius i mitten borde sätta skräck i motståndarlagen. Nu får vi bara hoppas att Joseph Ceesay är vid god hälsa och spelbar efter kollisionen... laget har inte många alternativ kvar på högern.

Utöver detta, så borde Pontus Jansson kunna ta med sig lite av Premier League-laget Brentfords kunskap och expertis de himmelsblåa. Främst av allt, kanske på fasta situationer...

4. Fasta situationer? Vad är det för något?

Hur kan ett lag som har varit så framgångsrikt under första delen av säsongen vara så otroligt svaga på fasta situationer?

För denna säsongens MFF så verkar hörnor och frisparkar som slås av de himmelsblåa inte ens ses som en riskfaktor för motståndarlagen. Hörnorna slås alldeles för långt, och frisparkarna missar målet med tiotals meter. Lite sorgligt, med tanke på hur många av dessa situationer som de himmelsblåa verkar få med sig denna säsong. Spelare som Taha Ali, och nu Otto Rosengren, verkar agera som magneter för hårda tacklingar. 

Det sägs att Pontus Jansson tog med sig Brentfords taktiska pärm för fasta situationer hem till Malmö. Men det verkar inte som att Rydström har gett den en ordentlig läsning än. Han får se till att få det gjort inför de kommande matcherna, då väldigt viktiga poäng står på spel.

Å andra sidan, med tanke på hur många fasta situationer som har gått förlorade för MFF, så är det ändå rätt imponerande hur många mål som har gjorts under rörligt spel... 


5. En "Plan-B" för taktik mot större lag. 

Vid detta laget så har Malmö FFs huvudtränare Henrik Rydström gjort sig lite känd för sitt lite märkliga spelsätt. I den experimentella fotbollstaktiken som ofta kallas för "relationism", förlitar sig varken spelare eller tränare sig lika mycket på fasta formationer och utzonat spel. Utan istället så uppmuntras spelarna att spela fri fotboll i nära relation till de spelare som befinner sig runt omkring. "Skolgårdsfotboll med struktur", med Rydströms ord.

Men som vi har sett nu, så verkar detta taktiska spelsätt inte vara lika effektivt mot lag som spelar fotboll av högre kvalité. De himmelsblåa har hittills denna säsong endast tagit ett poäng totalt mot titelrivalerna Djurgården, Häcken och Elfsborg. För dessa matcher borde tränarstaben fundera på att applicera en reservplan, det vill säga en alternativ taktik som skiljer sig ifrån den typiska "relationismen". Med en alternativ taktisk plan så har laget möjlighet att justera sitt spelsätt baserat på den pågående matchbilden.

En annan svaghet med "relationism" är att denna spelsätt även kräver ett stabilt lagbygge som kan ges tid att bygga relationer sinsemellan. Detta fungerade fint under första delen av säsongen, där startelvan var förutsägbar och bestämd, och spelarna häll sig vid god hälsa (till stor del). Men kring sommaruppehållet har lagbygget varierat kraftigt från match till match. Spelare har skadats och sålts, och nya har värvats in för att ta deras plats. Men det är inte möjligt att förvänta sig att dessa nya spelare ska kunna komma in och direkt snappa upp de relationer som har byggts över en halv säsong bland de  nu rutinerade startspelarna. De nya spelarna måste ges tillräckligt med tid och förtroende, om relationerna ska kunna byggas upp på nytt.

"Relationism" är ett extremt kraftigt redskap, och Rydström är den rätte man för jobbet. Spelsättet bör fortsätta kultiveras och utvecklas i Malmö, då det passar den offensiva spelbild som både spelare och supportrar förväntar sig att se från Sveriges bästa lag. Men det skadar inte att förbereda alternativ, och om vi ska ta SM-guld i år så tror jag att både spelare och ledning behöver lista ut ett sätt att spela mer effektivt mot de större lagen. 

För att i slutändan så är det över dem i tabellen som Malmö ska ligga.

---

Nils är skribent på MFF-bloggen (mffbloggen.se), och är en passionerad supporter av de himmelsblåa.

Följ oss på Facebook och Twitter för alla de senaste nyheterna från MFF-bloggen och Malmö FF!

---

Av supportrar, för supportrar. 



Kommentarer